3 tapaa päihittää matkakuume lempeästi

Kun ei voi fyysisesti matkustaa rakkaaseen paikkaan, täytyy se tuoda muilla keinoin itseä lähelle.

Viimeisten muutaman vuoden ajan olemme kumppanini kanssa miettineet vaihtoehtoja jakaa aikaamme tasaisemmin kahden kotimaamme välillä. Olemme asuneet Suomessa kymmenisen vuotta ja käyneet Espanjassa 1-2 viikon lomilla pari kertaa vuodessa. Haluaisimme jakaa aikaa tasaisemmin näiden Euroopan eri päiden kanssa. Erityisesti Helsingin marrashämärän pakeneminen Valencian aurinkoon tuntuu vuosi vuoden jälkeen yhä houkuttelevammalta.

Vuoden 2019 lopussa olimme vahvasti päättäneet, että tuleva vuosi 2020 on vihdoin el vuosi, jolloin päästämme tämän kokeilun irti. No ei ollut. Mitä synkemmäksi syksy ja koronaluvut kävivät sitä selkeämmäksi tuli, että ei onnistu lähitulevaisuudessa enää edes ne lyhyet lomamatkat etelään.

Ei auta surra karanneita toiveita. Toisaalta haikeutta ei voi ruokkia tällä hetkellä edes suunnitelmien siirrolla tai ihan uusilla, koska tuleva on epävarmaa niin monin tavoin. Olen syksyn kääntyessä talveen kuitenkin löytänyt apua ihan kotipesästäni. Olen sekä tiedostaen pohtinut että alitajuntaisesti oivaltanut muutaman helpotuksen siihen, miten tuoda toinen koti lähellemme, kun emme sinne fyysisesti pääse.

Tässä 3 asiaa, joilla toisen paikan kaipuuta voi lievittää omassa arjessaan.

1. Jotain kullekin aistille

Musiikki on ehkä helpoin tapa tuoda toista kulttuuria, kieltä ja rytmiä päivittäiseen elämään. Kuuntele kesähittejä tai kaipuusi kohteena olevan maan TOP 50 listaa. Niiden avulla pääsee siirtymään niin maantieteellisesti toiselle alueelle kuin ajassa eri vuosille tai vuosikymmenillekin.

Tuoksut ovat yhteydessä tunteisiin ja muistiin. Tuoksuilla voikin mukavasti virittää omaa jokapäiväistä ympäristöään. Case Espanjassa tuoksut tuntuvat korostuvan erityisesti: valkosipuli ja paahdettu paprikajauhe vievät minut aina kivilattiaiseen keittiöön, johon aurinko kurottelee pienen parvekkeen lasien takaa.

Hajuaisti kulkee yhdessä makukokemusten kanssa – ja joskus jopa tunto tulee mukaan. Niinkin hienovarainen vivahdus kuin ohut viipale sitruunaa coca-cola-lasissa saa minut näkemään lautasellisen calamares ja tuntemaan muovisen terassituolin käsivarsieni alla.

Etsi vastaavia omasta kokemuskirjastostasi. Riippuen tuoksusta voit tuoda sitä arkeen esimerkiksi kokkaamalla reseptejä, joissa tuoksun lähde esiintyy. Voit siivota kodin kyseisellä tuoksulla (ehkä tässä on parempi, jos tuoksu on esimerkiksi kukkaismainen tai sitrus valkosipulin sijaan). Voit jättää pöydälle vastaavan tuoksukynttilän tai vaihtaa käsivoiteen tuoksuversioon.

2. Tee valokuvilla jotain – mitä vain!

Valokuvat ovat kätevä tapa karata toiseen todellisuuteen. Lomavalokuvat jäävät ainakin itselläni kuitenkin usein puhelimen tai tietokoneen muistiin ja niitä harvoin sieltä katselen ilman varsinaista syytä. Kun valokuvista alkaa tehdä albumia, kirjaa tai seinätaulua, palaa niihin ihaniin hetkiin ja muistoihin ihan uudella tasolla kuin pelkästään pieniä ruutuja ylös-alas selaamalla.

Valokuvista voi tapetoida itselleen miellyttävien hetkien ympäristön myös esimerkiksi tietokoneen taustakuvana, leikekirjan kautta tai ripottelemalla kuvia seinille naruille roikkumaan. Niitä voi myös printata käytännössä mihin vain tarpeelliseen puhelimen suojakuoresta ja seinäkalenterista pyyheliinoihin.

Itse löysin myös rentouttavan tavan yhdistää valokuvien läpi käymisen toiseen harrastukseen: piirtämiseen. Valokuvasta voi ottaa mallia fotorealistiseen teokseen tai maalata tunteen mukaisen abstraktin taulun.

Tunnelmoinnin lisäksi (luonto)maisemakuvat voivat tuoda helpotusta puuroutuneeseen etätyöarkeen muutenkin. Luontoympäristöllä ja luontokuvilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia esimerkiksi stressitason alentamisen ja keskittymiskyvyn palautumisen kautta.

Lepuuta siis silmiä sinulle tärkeässä metsämaisemassa tai rantakalliolla ja tauota työtä.

3. Nojatuoliteleporttaa urakalla

Hengitä sisään ja ulos: lue kohdemaahasi tai -paikkaasi liittyviä kirjoja ja tekstejä ja kirjota niistä itse. En ole itse järjestelmällisesti lukenut Espanja-aiheisia kirjoja tänä vuonna, mutta jälkeen päin ajateltuna lukukokemukseen tulee aina pikkuisen jännitystä lisää kun tapahtumapaikat tai henkilöt tuntuvat tutuilta kaukana jossain. Kokeile, olisiko paikkarajatusta lukemisesta virikkeeksi sinulle: joitakin kirjoja on listattu maittain esimerkiksi Kaukaa haettua -blogissa.

Toisaalta voit itse herättää henkiin paikat ja ihmiset, kulttuurin ja tuntemukset. Kirjoita runoja, tarinoita tai tietotekstiä. Tai blogipostaus.

Myös televisiosarjojen ja elokuvien kautta pääsee uppoutumaan hetkeksi toiseen, haluamaansa maailmaan. Erityisesti pitkien, usean tuotantokauden pituisten sarjojen hahmot ja kuviot alkavat kasvaa katsojaan kiinni niin, että tuntuu kuin olisi mukana tapahtumissa.

Radion kuuntelu omien arkitöiden taustalla tuo myös oman tunnelmansa. Minulle ihan vain mainosten kuuntelu vaivuttaa sopivasti hurmaavaan horrokseen. Jalkapallo-ottelu kuulostaa muuten myös ihan erilaiselta eri maalaisten selostajien ja kommentaattoreiden siivittämänä – puhuuko ne edes samasta pelistä?!

Kohti uutta normaalia

Vuosi 2020 on ollut erityinen ja omituinen. Se on korostanut minulle ja kumppanilleni sitä, että emme voi tai halua olla erossa toisesta kodistamme Espanjasta. Mutta myös tunne siitä, että täällä Suomessa meillä on kaikki hyvin, on vahvistunut.

Siihen asti, kun matkustaminen on epävarmaa eikä konkreettisia suunnitelmia voi tehdä, niin näillä pienillä lisäyksillä arjessa mennään. Uusiakin varmasti nousee aina välillä esille. Onko sinulla vinkkejä, joilla lievittää kaukokaipuuta tai muuten tuoda mukavaa eksoottista tunnelmaa arkeen?

Kuva: Kirjoittaja

Advertisement

4 Comments

 1. Matkailua on tullut mietittyä paljon ja myös kirottua, että yksi ikuisuusprojekteista eli valokuvakirja on vieläkin kesken. Matkakuvia olisi niin paljon helpompi katsella fyysisestä kansiosta viiden miljoonan erillisen tiedoston sijaan.
  Tunnelmaa voi luoda myös erilaisia elokuvia ja tv-sarjoja katsomalla. Itselläni on tällä hetkellä kova ikävä Lontooseen, joten olen lievittänyt sitä katsomalla brittiläisiä sarjoja Netflixistä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tsemppiä valokuvakirjan tekoon! Lontoota käsitteleviä sarjoja löytyykin varmasti suhteellisen helposti eri aikakausilta niin, että katsottava ei ihan heti lopu. 🙂

   Tykkää

 2. Oma sielunkotini on Italiassa, jonne matkustan joka kesä. Musiikin kuuntelu on erinomainen vinkki matkakuumeen hoitoon, jota en itse tullut ajatelleeksi – taidanpa ottaa kokeilla! Kokkailua olen harrastanut hakemalla Töölöntorin italiakaupasta kunnollista pastaa ja oliiviöljyä.

  Olen tehnyt italianmatkoista Ifolor-kirjoja, joita selailemalla rupeaa väkisin hymyilyttämään ja mieli palaa etelään.

  Itseäni helpottaa myös tulevien matkojen suunnittelu, vaikka ne tuntuvatkin kaukaisilta. Kun viime kesän reissu jäi väliin, siirsimme villan varauksen ensi syksyyn – ehkä silloin pääsisi jälleen sypressien varjoon! Tieto varauksesta antaa jotain mitä odottaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Herkullinen ja täyteläinen pasta kuulostaa ihanalta syyshämärän nujertajalta (ja muutenkin). 🙂 Itse olen muuten käyttänyt silloin tällöin pienen tipan oliiviöljyä kynsinauhojen kosteuttamiseen: siinä voi sitten tuoksutella Espanjaa samalla.

   Kaikkea hyvää tulevien matkojen suunnitteluun! Toivon, että pääsette villaan tulevana vuonna.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s